söndag 2 maj 2010

När det är dags att bryta upp...

Ett förhållande som tar slut, och när beslutet inte är ömsesidigt, är något som förmodligen gör alla ganska knäckta. Det är varken lätt att vara den som blir dumpad eller att vara den som dumpar. Här följer några tips på hur man ska hantera situationen:

Så går du vidare:

Börja med att identifiera vad personen representerar för dig, vad du känner att du förlorade när relationen tog slut. Trygghet? Då är första steget mot ditt nya liv att inse att du kan leva utan den här personen – du har ju faktiskt gjort det förut – och att du aldrig kan förlita dig på en annan person för att känna dig trygg. Börja jobba på att bli trygg i dig själv.

Distrahera dig. Sitt inte hemma ensam och grubbla utan gör saker du tycker är roliga och umgås med dina vänner – utan att enbart prata om ditt ex – så att du bryter tankemönstret.

Lyssna på din omgivning. Säger dina vänner att det är dags att gå vidare så har de oftast rätt.

Så hanterar du någon annans besatthet:

Var tydlig och sätt gränser. Sätt ord på känslorna – om du känner dig trängd och obekväm i situationen, säg det. Säg ”det här känns inte bra för mig, jag vill att du slutar”. Och förklara hur du vill – och inte vill – att er eventuella fortsatta kontakt ska se ut.

Var inte ”för snäll”. Om ditt ex vill att ni ska träffas för att ”tala ut” för femtielfte gången och du själv inte vill det, avstå! Att prata ordentligt under separationen är normalt och bra för båda parter, men oändliga, ältande samtal som inte leder någonstans är inte bra för någon av er. ­Förklara då bara att du tycker att det inte finns något mer att prata om.

Stå på dig. Du kan respektera att din ex-partner upplever situationen på ett helt annat sätt och fortfarande har känslor för dig – men det betyder inte att något förändras.

Så agerar du som vän:

Inledningsvis ska en god vän förstås lyssna så att den som blivit sviken får prata av sig. Men om det går månad efter månad och samtalen fortfarande kretsar kring samma saker är risken stor att du själv blir frustrerad. Att då säga ifrån, att säga ”jag är ledsen att du inte lyckats gå vidare, men jag orkar faktiskt inte lyssna på samma sak varje gång vi ses” är inte elakt, utan ett sätt att ge din vän möjligheten att själv välja att släppa ämnet för er vänskaps skull.

Ta initiativet till att ses och hitta på roliga saker att göra – även om det bara handlar om en tvåtimmars biofilm så innebär det två timmar då din väns tankar inte kretsar kring ex-partnern.

Källa.

Har du några bra tips på hur man ska kunna gå vidare efter ett uppbrutet förhållande? Kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar